Nieuws 2009-2011‎ > ‎

PvdA-verkiezingscampagne in Wormerland stuit op tegencampagne

Geplaatst 17 feb 2010 14:02 door Bestuur BVDorpscentrum   [ 24 feb 2010 01:45 bijgewerkt ]
De verkiezingstour van de PvdA was op 6 februari 2010 in Wormerland. Ze waren laat, dus troffen weinig winkelend publiek. Wel stond de Bewonersvereniging Dorpscentrum klaar om een tegengeluid te laten horen.
 
De fuserende PvdA afdelingen Wormerland, Oostzaan  en Zaanstad zijn zaterdag 6 februari hun verkiezingscampagne begonnen.
Tegen drie uur arriveerden zij in winkelcentrum Plaszoom, met een rode dubbeldekkerbus en begonnen met het uitdelen van rode rozen en pamfletten.
Hier werden zij door de Bewonersvereniging Dorpscentrum verrast met een spandoek met daarop een tekst die aangaf welke partijen voor het gemeenteplan zijn en welke partijen voor het alternatieve plan. Tevens werden door de Bewonersvereniging ook pamfletten uitgedeeld. Zie de bijlage bij dit bericht.
 
De PvdA afdelingen leken overdonderd door het feit dat wij reageerden op hun actie, maar het is tenslotte ons centrum wat mede door de PvdA-Wormerland verknoeid dreigt te gaan worden.

Jammer dat de PvdA pas tegen drieën arriveerde, op een tijdstip dat de meeste inwoners hun boodschappen al gedaan hadden. In het uurtje dat zij daar hebben gestaan waren er dus weinig mogelijkheden om in discussie te gaan met de burgers.

Discussie met de PvdA-partijleider in Wormerland?
De ontstane discussie tussen de secretaris van de Bewonersvereniging en de heer A. van Haarlem (PvdA) liep uit op een hoog oplopende woordenwisseling.

De hele manifestatie maakte weinig indruk; de PvdA - afdeling Wormerland  zal het echt anders moeten gaan aanpakken.

Tegen het einde van de PvdA manifestatie werd het mistig op het plein. Was dit symbolisch voor de toekomst van de fusiepartners?
 
Foto's en illustraties bij de campagne en anti-campagne
Een alternatief plan, door bewoners gepresenteerd, met ruimte en groen in het centrum.
 
Het gemeenteplan, een kolos van 90 meter lang en 14 meter hoog in het dorp. Hier geen ruimte, maar een wat breder trottoir, dat voor 'pleintje'  moet doorgaan.
 
Spandoek in centrum dat laat zien waar de Wormerse partijen voor staan.
 
Het was al laat toen de campagne aankwam. We zien voornamelijk PvdA campagne-deelnemers in het centrum. 
PvdA lijsttrekker van Haarlem in discussie met een burger van Wormerland.
Nog meer discussie op straat. Geen warm onthaal voor de PvdA.
 
 
 
Kanttekeningen bij artikel op de PvdA website: "Gezamenlijke start verkiezingscampagne een succes."
Op de website van PvdA krijg je natuurlijk een positief beeld van het 'succes' van de campagne, uitgevoerd door PvdA'ers uit ondermeer Zaanstad en Wormerland. Dat past in het beeld van de campagne-tijd. Maar de PvdA berichtgeving bevat storender misvattingen. Hieronder worden ze kort behandeld.
 
1e) Misvatting
Quote van de PvdA site: "Aangekomen in Wormerland werden wij (PvdA- campagnevoerders)  opgewacht door een
aantal leden van de Bewonersvereniging Dorpscentrum Wormer en een aantal kandidaten van de Vereniging Liberaal Wormerland
."
Dit is suggestieve berichtgeving. Hier zijn de feiten:
  • De tegencampagne werd uitgevoerd door de vertegenwoordiging van verontruste bewoners van de betreffende wijk in het dorpscentrum.
  • Ja, er wonen kandidaten van de Vereniging Liberaal Wormerland (VLW) in de betreffende wijk.
  • Ja, er zijn kandidaten van de Vereniging Liberaal Wormerland die lid zijn van de Bewonersvereniging om voor hun belangen als centrumbewoners op te komen.
  • Nee, het was geen gecombineerde actie van de Bewonersvereniging en VLW. Het was een actie van de Bewonersvereniging. 
  • De uitgedeelde pamfletten hebben een duidelijke ondertekening van de Bewonersvereniging Dorpscentrum Wormer. De PvdA dient te beseffen dat het om die inwoners gaat, die voor hun belangen opkomen.
  • Voor commentaar op de actie moet de PvdA dus bij ons, de Bewonersvereniging zijn, en hoeft zich dus niet te richten tot de VLW - hoe interessant dat ook mag zijn in verkiezingscampagne-tijd.
2e) Misvatting
Weer een quote van de PvdA site: "Tot onze grote verrassing bleken deze inwoners zich grote zorgen te maken over de vraag of
de Wormerlandse PvdA’ers na de fusie metVerkiezingscampagne de PvdA Zaanstreek nog wel voldoende aandacht zouden hebben voor de belangen van Wormerland
."
De PvdA schrijft verder dat ze deze zorg heel snel wil wegnemen, maar bovenstaande omschrijving op de PvdA website is heel warrig. In het PvdA-verkiezingsprogramma staat vermeld, dat de partij de communicatie naar de inwoners van Wormerland wil verbeteren. Met dergelijke warrige teksten gaat dat niet lukken.
 
Tenslotte
Het is natuurlijk goed dat er door partijen als PvdA gereageerd wordt op gebeurtenissen zoals acties van burgers in Wormerland, voorheen was dat niet het geval.
 
Ċ
Bestuur BVDorpscentrum,
17 feb 2010 14:12