[Gearchiveerde informatie uit 2006-2010]
De vorige coalitie (GroenLinks, PvdA en VVD en gedoogpartner CDA) uit 2006-2010 had samen met investeerders een plan voor herinrichting van het centrum. Dat plan kreeg veel weerstand van de bevolking en viel ook niet goed bij de meeste winkeliers. Dit plan werd wel het 'Centrumplan' genoemd.
Het plan uit 2006-2010 werd inzet van de verkiezingen; de voorstanders van het plan verloren en de tegenstanders van het plan wonnen (VLW en SP).
Hieronder wordt door de 'Bewonersvereniging Dorpscentrum' te Wormer uitgelegd wat het Centrumplan 2006-2010 inhield. Dat wordt gedaan aan de hand van een paar vragen (en antwoorden).
1. Wat omvatte het Centrumplan 2006-maart 2010?
Er zou een groot gebouw van ongeveer 14 meter hoog en 90 meter lang midden in het centrum van Wormer gebouwd worden.
Het gebouw zou een donkere steensoort krijgen die blijkbaar in de mode is/was.
Het gebouw zou het gehele vlak van het parkeerterrein naast de Vomar en de plek van voormalige school de 'Wegwijzer' innemen.
In het gebouw zouden meerdere activiteiten worden gehuisvest:
- Een ondergrondse parkeergarage van twee lagen, die ongeveer 8 meter diep in de grond ligt, ingang in de Faunastraat,
- Een grote nieuwe Dekamarkt supermarkt van 1900 m2,
- Een soort dok waar de vrachtwagens achteruit inparkeren om de supermarkt te bevoorraden, naast de ingang van de parkeergarage,
- Enige units voor andere kleinere winkels of andere bestemmingen (bijvoorbeeld loket gemeente, politiepost),
- Een jongerensoos,
- Ruimte voor het dorpstheater, dat nu nog in het kleine voormalige kerkje is gehuisvest (wordt gesloopt?),
- Ruimte voor de verenigingen die nu nog het karakteristieke 'Verenigingsgebouw' gebruiken (misschien te slopen)
- Ruimte voor de bibliotheek, die nu nog een eigen gebouw heeft (wordt gesloopt?),
- 20 appartementen bovenop het complex.
De combinatie van culturele voorzieningen onder één dak werd in het Gemeente-jargon de MFA genoemd, de "Multi-Functionele Accommodatie".
Goed beschouwd zou er dus niet alleen gebouwd worden, maar zou in de plannen op termijn elders andere gebouwen gesloopt worden, waardoor nog meer huizen en appartementen in Wormer gebouwd zouden kunnen worden, hetgeen inkomsten voor de Gemeente zou genereren.
2. Waar had het plan van 2006-2010 moeten komen te staan? En waar zou de ingang van de parkeergarage zijn geweest?
De beoogde
bouwlocatie lag over twee terreinen heen:
1) de gesloopte school ('de Wegwijzer') en
2) het parkeerterrein naast winkelcentrum Plaszoom (Vomar).
Op onderstaande foto is dat aangegeven.
De
in- en uitrit van de
Parkeergarage had ongeveer schuin achter de fietsenwinkel van 'Piet de Wit' gekomen, net als de
laad- en losplek voor de vrachtwagens met bestemming Dekamarkt. Dat is dus
op het kruispunt van Kemphaanstraat en Faunastraat, een verkeerstechnisch probleem.
3. Wie had het plan 2006-2010 moeten betalen en hoe had dat dan terug verdiend moeten worden?
De gemeente had destijds twee investeerders (
Dekamarkt en woningcorporatie
Wormerwonen) bereid gevonden te investeren in het zogenoemde 'Centrumplan'. De Gemeente had ook zelf meegedaan, voornamelijk in de voorbereidingsfase. Hiervoor werden onze belastinggelden ingezet.
De
Dekamarkt had haar investering waarschijnlijk terug willen verdienen via:
- De verkoop uit een groter assortiment (meer drogisterij-artikelen, luxere kant-en-klaar producten, bloemen & planten etc),
- Vergroting van haar marktaandeel in Wormer (ten koste van de Vomar, de drogisterij Dio, de slijterijen, de slagerijen en de plantenzaak Hortus).
- Op termijn invoering betaald parkeren. Een parkeergarage is wel een grote kostenpost, niet alleen de aanleg is duur, maar ook het onderhoud is prijzig. Er was vastgelegd dat het parkeren 'in principe' gratis zou zijn. Echter, er was ook vastgelegd, dat als het onderhoud te duur zou worden voor de Dekamarkt, zij over mocht gaan op een ander soort 'beheersmodel': dus invoer van betaald parkeren.
De
woningcorporatie Wormerwonen zou in dit plan via verkoop/verhuur van appartementen wat terugverdienen. Verder staan corporaties tegenwoordig onder druk van de Regering om hun bij elkaar gespaarde vermogen te investeren in maatschappelijk-relevante projecten. Dus investeringen in Wormer pasten in dit beleid, ook als ze financieel niet rendabel zijn.
De
Gemeente Wormerland had wat kunnen terugverdienen door de gebouwen, die worden verlaten door de bibliotheek, het dorpstheater en de gebruikers van het oude 'Verenigingsgebouw', te slopen en de grond weer te verkopen voor woningbouw. Ook de 'oude' Dekamarkt kon gesloopt worden, dus ook daar kon weer gebouwd worden.
4. Wat had er moeten er wijken voor het plan 2006-2010?
De school 'de Wegwijzer' was reeds gesloopt, dus die moest al eerder wijken. Het parkeerterrein naast de Vomar moest ook weg, want er zou gebouwd gaan worden op deze plek en de plek van de voormalige school. Verder zouden de oude grote bomen o.a. aan de Faunastraat gekapt worden, zonder dat er in het plan veel ruimte was voor bomen van vergelijkbare grootte.
Indirect betekende het huisvesten van de culturele voorzieningen in het 'Centrumplan', ook de sloop van de huidige bibliotheek, het oude karakteristieke 'Verenigingsgebouw' en het fraaie kleine kerkje dat als dorpstheater wordt gebruikt.
5. Wie wilden dit plan 2006-2010 eigenlijk?
De Gemeente was de grote initiatiefnemer achter de schermen (dus de coalitie GroenLinks, PvdA en VVD), terwijl de twee investeerders (Deka en Wormerwonen) officieel de initiatiefnemers waren. Als de Dekamarkt niet was ingestapt, was wellicht een andere supermarktketen ingestapt.
Goed beschouwd werd er in Centrumplan 2006-2010 niet alleen gebouwd, maar zouden op termijn elders andere gebouwen gesloopt worden (zoals het Verenigingsgebouw, bibliotheek, theater in kerkje), waardoor nog meer huizen en appartementen in Wormer gebouwd konden worden, hetgeen inkomsten voor de Gemeente zou genereren - iets wat voordelig kan zijn. Het aantal inwoners kon zo licht stijgen en met het project 'de poort van Wormer' erbij, groeit Wormerland verder en wordt iets belangrijker in de regio. En daarmee zouden ook onze gemeentelijke bestuurders belangrijker. Wellicht konden ze zo aan hun CV bouwen.